Hoe ontstaat boosheid?
In deze blog lees je alles over boosheid. Boosheid is een emotie. Het uit zich in woorden of in de vorm van fysiek geweld. Wanneer we ons benadeeld of bedreigd worden, dan ontstaat er boosheid als primaire evolutionaire reactie van het brein. Dat maakt de emotie ook zo intens; deze gaat over overleven. Boosheid komt voornamelijk op wanneer:
Iemand over je grenzen gaat en je gekwetst wordt, of je wordt niet gezien Je tegengewerkt wordt Iemand jouw ‘terrein’ betreedt.
Boosheid er wél of niet uitgooien?
Er wordt vaak gezegd dat als je boos bent, je dit er moet gooien want anders krop je het op. Dat zou dus juist gezond zijn. Echter is dit niet waar. Boos zijn en dit willekeurig er uitgooien lucht enkel op de korte termijn op.
Op de lange termijn heeft dit juist een negatief effect op je zelfbeheersing en weerbaarheid én je relaties. Het verhoogt je stresslevel en is ook zelfs slecht voor je hart.
Boosheid is opgestapelde emotie en het is niet constructief als je dit zomaar er uit gooit. Voor degene die het heel lastig vinden om hun boosheid te uiten is dat wel weer een beginpunt alsin “beter iets dan niets”. Uiteindelijk is het altijd het beste om er naar toe te streven dat je eerder jouw grens en behoeften aangeeft. Waarom zou dat zijn? Dan ben je je boosheid voor.
De functie van boosheid
Uit onderzoek is gebleken dat opgekropte boosheid net zo hevig wordt ervaren als het uiten ervan. Daarnaast kun je op de lange duur burn-out klachten ervaren als je boosheid langdurig onderdrukt. Dit heeft te maken met de belangrijke rol die boosheid heeft: jouw grenzen bewaken! Als je alles maar pikt, kunnen mensen misbruik van je maken. Geef je geen grenzen aan, dan worden die altijd op de proef gesteld door er steeds meer en vaker overheen te lopen. Door je boos te voelen komt er een signaal bij je binnen: “Hé, er gaat iets niet goed hier”. Je kunt dan nagaan wat er niet goed gaat, welke grenzen er overschreden zijn en hier wat aan doen.
Bij veel mensen is boosheid aanwezig in het onderbewustzijn. Dat kan boosheid zijn jegens de partner of ouders. Je kan vanuit jouw bewustzijn beredeneren dat de boosheid onterecht zou zijn, dus de boosheid wordt verdrongen naar het onderbewuste. Deze kan zich alsnog af en toe aan de oppervlakte tonen in de vorm van geprikkeldheid, irritatie of ergernis.
Boosheid kan komen door te hoge verwachtingen van jezelf en/of je omgeving. Maar het kan ook komen door emoties zoals teleurstelling, schaamte, angst en vele andere emoties. Kijk maar naar de afbeelding anger iceberg voor de andere emoties die jouw boosheid kunnen verklaren.
Afbeelding uit: https://creativeplaytherapist.com/anger-iceberg/
Als we boos zijn over iets, waarom slaan we dan met onze vuist tegen de muur, breken we een glas in duizend stukken of snauwen we tegen mensen die dat níet verdiend hebben?
Bij heftige emotie heb je tijdelijk minder die interne rem en je handelt impulsief. En mensen willen altijd graag dat we dingen voor elkaar krijgen zoals we die hebben bedoeld. Wanneer dat niet lukt raken we gefrustreerd. Dan ga je heel impulsief kijken wat nog wél lukt: het toetakelen van een voorwerp bijvoorbeeld. Het is dus een soort strategie om aan onszelf te bewijzen dat we nog wél invloed hebben op onze omgeving.
Boosheid = energie
Veel emotie is fysiek te ontladen door middel van sport. Dit kan dus onder andere met fitness, hardlopen, voetbal, turnen, tennis en boksen (Ben je al bekend met Boks EMDR ?).
Uit je boosheid op een constructieve manier
Het botweg uiten van je boosheid, bijvoorbeeld op een boksbal, schijnt niet te werken. Je leert jezelf dan aan dat dát je reactie is op boosheid: door je fysiek te ontladen op een agressieve manier. Je kunt je boosheid ook op een constructievere manier uiten.
Hoe doe ik dat?
Maak je jezelf bewust dat je je erg boos voelt (met mindfulness, een time-out of je omgeving mag het jou teruggeven).
Probeer vervolgens zelfcompassie toe te passen, door tegen jezelf te zeggen dat het oké is en dat je er voor jezelf bent. Vraag jezelf: wat heb ik nu nodig?
Geef vervolgens fysiek uiting aan wat je nodig hebt. Je kunt gaan dansen, luid zuchten, op en neer springen, koud douchen, een stuk hardlopen. Wat voor jou goed werkt!
Zo laat je je boosheid (=energie!) in een andere activiteit wegstromen.
Boksen en boosheid: Is het goed om bij boosheid onbegeleid te boksen?
Wanneer je boos bent kan het lekker voelen om dit er meteen uit te gooien. Je reageert je af op de bokszak die je thuis of op de sportschool hebt staan. Is dit nou wel zo helpend? De verschillen tussen begeleid versus onbegeleid boksen zie je hieronder.
Uitkomsten onbegeleid boksen:
Geeft direct voldoening.
Kan opluchting geven op de korte termijn, doet op de lange termijn niets.
Je leert niet om je emoties te beheersen.
Uitkomsten begeleid boksen:
Je leert emotiebeheersing, zelfbeheersing en weerbaarheid.
Geeft opluchting.
Geeft voldoening.
Het is dus beter voor je mentale gezondheid om bij boosheid begeleid te boksen. Op de lange termijn heb je daar meer profijt van want je leert er meer van hoe je met je boosheid kunt omgaan. Samen met bokstherapeut Halim bied ik Boks EMDR aan. Kijk eens op deze pagina om daar meer over te lezen! En het mooie is: het werkt heel goed, en je hoeft niet lang te wachten om te kunnen starten!
Word je van vechtsport agressiever?
Dit vragen veel mensen zich af en het weerhoudt ze er van om boksen eens uit te proberen. Er zijn de afgelopen jaren wereldwijd talloze onderzoeken gedaan naar de invloed van vechtsporten zoals worstelen, schermen, kickboksen en martial arts, op woede, geweld of agressie bij kinderen. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn echter wisselend, met zowel positieve, als negatieve én neutrale invloeden van het uitoefenen van een vechtsport.
Endresen en Olweus (2005) onderzochten de deelname van jongeren aan krachtsporten zoals boksen of vechtsporten en vergeleken hen met leeftijdsgenoten die niet deelnamen en ontdekten meer antisociaal gedrag bij de eerste groep. Professor Rassovsky et al. (2017) concludeerden middels een meta-analyse van twaalf studies met 507 deelnemers dat vechtsport de potentie heeft om gedrag als agressie, verbaal of fysiek pesten, diefstal of vandalisme, bij jongeren juist te verminderen.
Het is dus per persoon verschillend je wel of niet agressiever wordt van boksen!
Bronnen:
Endresen, I. M., & Olweus, D. (2005). Participation in power sports and antisocial involvement in preadolescent and adolescent boys. Journal of child Psychology and Psychiatry, 46(5), 468-478.
Harwood, A., Lavidor, M., & Rassovsky, Y. (2017). Reducing aggression with martial arts: A meta-analysis of child and youth studies. Aggression and violent behavior, 34, 96-101.
https://www.linkedin.com/pulse/een-bokszak-thuis-slim-niet-jaleesa-kodden/?originalSubdomain=nl
Disclaimer. Is dit herkenbaar?
Herken jij iets van de hierboven genoemde patronen of klachten? Laat het me weten als je hierover verder wilt praten.
Het lezen van deze blog is niet hetzelfde als in therapie gaan. Je klachten gaan hier niet van weg. Het is te complex om zelf op te lossen.