EMDR THERAPIE TERWIJL JE BOKST

Sneller van je klachten af door de combinatie van bewegen en bewezen therapie

Bij Boks EMDR krijg je EMDR therapie terwijl je bokst. Het combineert twee bewezen methoden: EMDR én het voordeel van lichaamsbeweging bij het verwerken van angsten en traumatische gebeurtenissen.

Zo werkt boks EMDR

Boks EMDR werkt in de basis hetzelfde als de traditionele EMDR, waarbij je stilzit. Je gaat de confrontatie aan met de door jou meegemaakte ingrijpende gebeurtenis door daarover te praten en de bijbehorende emotie en spanning op te roepen (imaginaire blootstelling). En bij Boks EMDR zit je niet stil, maar boks je.

Door de combinatie van het boksen mét het EMDR-protocol waarbij je het naarste beeld voor je neemt, kun je sneller de machteloosheid en spanning voelen die je tijdens de gebeurtenis ook voelde. Je wordt meer geconfronteerd met je lijf en emoties en je kan dat minder vermijden. Boks EMDR wordt zowel mentaal en fysiek als intensief ervaren, maar vaak voel je je na de sessie al snel op een fijne manier opgelucht.

Bij dit alles ondersteunen wij jou in een veilige setting, zodat je alle ruimte voelt om emoties toe te laten.

Boks EMDR is onderdeel van een behandeling

Vaak vragen cliënten specifiek naar EMDR. Omdat er vaak meerdere factoren meespelen die bijdragen aan jouw klachten, ben je niet goed geholpen met alleen maar EMDR. Daarom is EMDR bijna altijd een onderdeel van een behandeling. Die factoren die meespelen kunnen onhandige gedragspatronen zijn, of een laag zelfbeeld, stemmingsklachten, paniekklachten. Als je na alleen de EMDR sessies stopt, voel je je vaak slechts tijdelijk goed, maar heb je niet de oorsprong van je klachten aangepakt.

Het is helemaal aan jou bij wie je de verdere behandeling volgt. Dat kan bij Halim, mij of zelfs een andere behandelaar zijn. 

Voordelen combinatie boksen & EMDR

Zij gingen je voor

Hoe ziet een afspraak er uit?

Wees gerust! Er is geen goede conditie nodig! De therapie wordt aangepast aan jouw conditie. Kom gewoon in je sportkleding en laat de rest aan ons over! Elke afspraak start je met een warming-up. Tijdens de eerste afspraak legt Halim de basistechnieken van boksen uit.

Geen enkele afspraak zal hetzelfde zijn; je zult verschillende combinaties van bokstechnieken uitproberen, zowel met pads als op de bokszak. We kijken wat je aan kan en motiveren je om er alles uit te halen. Zo helpen we jou het beste bij het verwerken van jouw ervaringen.

Psycholoog Marieke en bokstherapeut Halim werken samen

Psycholoog Marieke bundelt haar ervaring met EMDR met de expertise van bokstherapeut Halim. Wij bieden samen Boks EMDR aan. Samen helpen wij jou graag aan een fijner leven.

Bij welke klachten?

Boks EMDR past in het bijzonder goed bij:

Locatie

De afspraken vinden plaats in de behandelruimte van Halim. Hier ben jij gedurende de afspraak de enige bezoeker.

Adres: Spinveld 66a10 te Breda.

Wil je meer over ons lezen?

Ga naar de website van Halim: bokstherapie Breda

Meer over Marieke vind je hier.

Meer informatie

Het werkgeheugen wordt door het boksen belast. En beweging helpt om ingrijpende herinneringen sneller minder levendig te maken blijkt uit onderzoek. Dit komt omdat er tijdens beweging een stof vrijkomt die de geheugenreconsolidatie (= verantwoordelijk voor het opnieuw opslaan van herinneringen) stimuleert. De nare herinnering wordt steeds kleiner en neutraler door de therapie. En hierdoor nemen jouw klachten sneller af. Bijvoorbeeld symptomen van PTSS, zoals het altijd alert willen zijn en herbelevingen.

Meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen en de bijbehorende emoties slaan zich op in je geheugen maar óók in je lichaam. Je kunt emoties zien als energie of adrenaline, en het is heerlijk om die negatieve emoties en hun energie er letterlijk uit te slaan. Als je de negatieve emoties opgeslagen houdt in je lichaam, kun je hierdoor zonder dat je je er bewust van bent, lichamelijke klachten ontwikkelen.

Een korte uitleg over hoe mensen met ingrijpende, traumatische gebeurtenissen omgaan:
Op traumatische gebeurtenissen reageren mensen instinctief: vechten, vluchten of bevriezen. Deze reactie is gericht op overleven en wordt razendsnel én op onbewust niveau bepaald door je reptielenbrein. Dit deel van je brein gaat automatisch aan bij angst en is niet gevoelig voor taal. Daarom kan het moeilijk zijn om in therapie uit te leggen wat je voelt en waarom. Je hebt iets beleefd waar je geen woorden aan kan geven, want dat deel van het brein was uitgeschakeld.

Alles wat jou daarna doet denken (een trigger) aan de traumatische gebeurtenis, zoals een herinnering, een beeld, een geluid, een geur, een omgeving, geeft vaak weer diezelfde instinctieve reactie. Ook al weet je dat je nu veilig bent, het voelt niet zo. Je interne alarmbel, gestuurd door je overlevingsmechanisme, blijft té snel geactiveerd. Door het boksen in combinatie met EMDR kun je hiervan loskomen. Door de fysieke uitdaging van het boksen ga je als het ware in tegen die lijfelijke traumareactie van ‘fight, flight or freeze’. Emoties komen zo los en daarmee komt er ook meer ruimte om verdriet of angst te gaan voelen. Eventuele agressie komt er beetje bij beetje uit, die daardoor kan gaan afnemen.

YouTube filmpjes over de relatie tussen trauma en het brein:

Trauma in de hersenen
Trauma en brein