Zijn er voordelen van je grenzen aangeven?
Zeker weten! Door je grenzen aan te geven leer je anderen hoe ze met jou om moeten gaan. De meeste mensen in je leven willen dat jij gelukkig bent. Wanneer jij ze de gereedschappen geeft om je daarmee te helpen, dan zullen ze die gebruiken. Je grenzen zijn deze gereedschappen.
Duidelijk je grenzen aangeven verbetert ook je relaties met anderen. Het is makkelijker maar ook interessanter om met mensen om te gaan die weten wat ze wel en niet willen, en die niet over zich heen laten lopen. Relaties zijn gebouwd op wederzijds vertrouwen en respect. Je grenzen aangeven maakt je een interessanter, authentieker en respectabeler persoon.
Grenzen leren aangeven kost oefening en tijd. Begin met iets kleins en je zult merken dat het je steeds beter af gaat. Uiteindelijk kun je ook in moeilijkere situaties je grenzen aangeven en dit gaat je veel zelfvertrouwen geven!

Door je grenzen duidelijk aan te geven kun je afrekenen met gedrag dat je naar beneden trekt. Bijvoorbeeld vanwege manipulatie door en bemoeienis van anderen. Je pakt je leven terug en wordt niet langer geleefd. Dat is heel belangrijk. Want dat geeft je de ruimte om je hart te volgen en je leven vorm te geven op een manier die jou het meest gelukkig maakt.
Grenzen kunnen stellen is het tegenovergestelde van: over je heen laten lopen, pleasen en misbruik van je laten maken. Je grenzen aangeven is niet egoïstisch. Het gevolg van te weinig je grenzen aangeven is dat je je niet serieus genomen voelt, dat je niet gezien wordt of dat je geen respect ervaart.
Dagelijks zijn er situaties waarin we grenzen moeten stellen. We willen niet ondergesneeuwd worden door anderen.
De voordelen van grenzen aangeven
Het is zelfs zo dat mensen die goed en duidelijk hun grenzen kunnen aangeven vaak meer aanzien hebben en meer gerespecteerd worden en geregeld aardig gevonden worden. Er wordt rekening met hen gehouden. Het kan dus zomaar zijn dat jij het verkeerde gedrag kiest om je doel te bereiken (aardig gevonden worden of respect krijgen). Assertieve mensen doen het op allerlei gebieden beter dan te meegaande mensen. Ze hebben minder last van angsten, zijn minder eenzaam, doen het beter op het werk en hebben fijnere relaties doordat ze beter met conflicten en miscommunicatie omgaan.
Door weinig tot geen grenzen te stellen word je een makkelijk doelwit om te “gebruiken”. Ook gaan mensen onbewust over je grenzen heen, zolang ze jouw grens niet weten!
Wie grenzen stelt, blijft trouw aan zichzelf. Dat is een basisvoorwaarde om je goed te voelen in je leven. Eigenlijk is assertiviteit niets anders dan de moed om op een stralende manier jezelf te zijn.
WAAROM HEB JIJ MOEITE MET GRENZEN STELLEN?
Waarom heb jij moeite met je grenzen aangeven? De ene doet dit makkelijker dan de ander. Het kan zijn dat je bang bent dat mensen je niet meer aardig vinden, of dat je het rot vindt dat je iemand teleurstelt, of dat je je schuldig voelt als je een grens stelt. Onze behoefte aan goedkeuring kan diep ingebakken zitten. Afkeuring door anderen tast ons gevoel van eigenwaarde aan. We passen allerlei denkfouten toe over dat als we in één situatie nee zeggen we als persoon geheel afgekeurd worden. Dat is een aanname die niet klopt met de werkelijkheid. Bijvoorbeeld “Als ik X zeg, dan vinden ze mij niet meer aardig.” Een meer realistische gedachte is in dat geval deze: “Een derde van de mensen vind me aardig, een derde wordt niet warm of koud van me en een derde vind zelfs onaardig.” Dit maakt het makkelijker om eens nee te zeggen.
Reflectiemoment. Welke gedachten herken jij?
Wil je beter worden in je grenzen herkennen en vervolgens aangeven? Mijn werkboek helpt jou hier stap voor stap bij. Bestel hem snel op: https://psycholoogmarieke.nl/therapie/werkboek-beter-worden-in-grenzen-stellen/