Paniek

Waar komt die paniek toch altijd opeens vandaan?

We nemen Christel even als voorbeeld: Met een bonzend hart en happend naar lucht zit Christel met haar jas nog aan op de bank; ze heeft een paniekaanval. Ondanks dat een paniekaanval niet gevaarlijk is, kan het wel een hele vervelende ervaring zijn.

Waarom zou Christel dit bij thuiskomst van haar werk kunnen hebben? En heb jij hier weleens last van?

Veel mensen begrijpen niet hoe dit kan. Overdag nergens last van, maar in de avond en als je wilt slapen opeens wel!? Dit komt doordat je overdag afleiding hebt, en ‘s avonds wanneer je rustig zit, heb je die afleiding niet meer. En dan slaat de paniek toe. Wat in feite gebeurt is dat je je weer bewust bent van je (pieker)gedachten.

Wat moet je dan doen?

Blijkbaar negeer je overdag je paniek. Dit lukt natuurlijk maar tijdelijk. Tot een loos moment, zoals ’s avonds. Denk hierbij maar eens aan een bal die je onder water duwt, dat lukt even, daarna komt de bal (je problemen) harder (je problemen worden steeds groter) omhoog.

Nog een voorbeeld: Rachelle

Rachelle (24) had elke dag veel stress om dingen te gaan ondernemen, zoals naar werk te gaan. Ze had geen puf meer.

Ze had bijna dagelijks paniekaanvallen. Wat haar al veel rust gaf was de informatie over de verschillen tussen een paniekaanval en een hartaanval. Daarna deden we samen oefeningen om lichamelijk sensaties op te roepen die ze ook bij een paniekaanval ervaart en niet fijn vindt. In haar geval was dat duizeligheid. Deze sessie was online, als iemand ons had gezien, dan zagen ze twee dames rondjes draaien om hun as, daarna met hun hoofd nee schudden en ondertussen in de camera kijken.. 😅 Met deze oefening leerde ze dat duizeligheid op zich geen angst hoeft te geven, en dat het weer vanzelf verdwijnt.

Vervolgens leerde ze om positiever over zichzelf te denken middels een paar gesprekken. Ze kreeg meer vertrouwen en pakte allerlei zaken weer op in haar leven!

Wat is de oplossing?

Bedenk eerst goed wat jouw problemen zijn. Wat geeft jou stress, waar pieker jij over? Zet je eerste kleine stapje richting een oplossing.

Als je er zelf niet uitkomt kun je altijd een ‘psychologisch gericht advies’ aan mij vragen. Lees hier welke vragen je kunt stellen!

6 praktische tips die door jou een paniekaanval helpen:

Tip 1: Herken spanning in je lichaam, gedachten en gedrag.
Tip 2: Verzet je niet tegen het gevoel.
Tip 3: Vertel het aan iemand wanneer je paniek ervaart.
Tip 4: Focus je op je lijf. Kom in beweging!
Tip 5: Zoek afleiding.
Tip 6: Ontwijk situaties die paniek opwekken niet.

Welke tip helpt jou het beste?

Paniek tijdens het autorijden

Als je bang bent tijdens het autorijden, focus dan eens op de details om je heen. Noem bijvoorbeeld de kentekenplaat voor je op. Zing hard met een liedje mee. Knijp een aantal keren 5 seconden hard in je stuur om de focus te houden. Paniek ontstaat door angstige gedachten. Probeer te relativeren. Focus op het positieve.

Welke afleiding kun jij bedenken?

Fobieën

Lees onderaan de beste tip om met een fobie om te gaan!

Maar eerst leg ik wat een fobie is. Dat is een intense en irrationele angst voor een bepaald object, een bepaalde plaats of een bepaalde situatie. Een fobie kun je ontwikkelen voor heel veel zaken, het meest komt voor:
• autorijden of met het vliegtuig te gaan
• honden, spinnen, insecten en andere dieren
• hoogtes
• kleine of afgesloten ruimtes, zoals een lift (claustrofobie)
• naalden, injecties, bloed prikken
• onweer
• stikken en overgeven
• tandarts, doktoren, ziekenhuis

De beste tip die ik je kan geven is óók meteen de moeilijkste. Angst is een gevoel en gevoelens nemen na een tijdje altijd af. Wat je het beste kunt doen is, als je in een voor jou angstige situatie bent, daar in te blijven, totdat de angst afneemt! Zo ervaar je dat je dat kan, en valt het achteraf vaak mee. Zo neemt je angst na een tijdje af. You can do it!

Recente berichten

Anxiety ringen bij stress & een kortingscode!

Sociale angst

Dossier: zelfbeeld

Dossier: Innerlijk kind en triggers