Een traumabehandeling kan er op verschillende manieren uitzien. Een veelgebruikte methode is EMDR, maar ook imaginaire exposure is effectief. Bij imaginaire exposure vertel je tot in detail over de traumatische herinnering, zo neemt de spanning rondom het trauma af.
Naast de sessies is het belangrijk dat je thuis verder werkt aan wat we tijdens de afspraken hebben besproken.
EMDR bij angst- en traumaklachten
Is een snelle en effectieve behandelmethode. Terwijl je aan de heftige gebeurtenis denkt, beweeg je tegelijkertijd je ogen van links naar rechts. Om dit proces te ondersteunen, gebruik ik een speciale EMDR-balk met een bewegend lichtje. De oogbewegingen die je maakt om het lichtje van links naar rechts te volgen, belasten je werkgeheugen, waardoor de intensiteit van de herinnering geleidelijk afneemt.
Het mooie van EMDR bij angst- en traumaklachten is dat het snel resultaat oplevert. Gemiddeld zijn er per belastende herinnering 1 tot 3 sessies nodig om de gebeurtenis effectief te verwerken. En dat zonder dat cliënten in detail hoeven te praten over de meegemaakte gebeurtenis. Veel mensen ervaren al verbetering na hun eerste afspraak. Ze geven aan direct een vermindering van spanning en emotionele belasting te ervaren wanneer ze terugdenken aan de gebeurtenis. Daarnaast voelen ze opluchting en meer ruimte en rust in hun hoofd. Ze hebben een ander perspectief gekregen op de gebeurtenis.
Casus

Martin (48) draagt een uniform op werk. Maar wat draagt hij nog meer?
Opgegroeid in een gezin waar niet over emoties gesproken werd. En er was onrecht. Hij zag het van dichtbij. Voelde het.
En misschien besloot hij daarom wel later: ik zal degene zijn die ingrijpt, die beschermt. Maar wat hij niet wist, is dat je het verleden niet kunt rechtzetten door harder te vechten.
Jarenlang ging hij door. Tot het thuis ook niet lekker meer liep. Tot hij besefte dat hij zichzelf was vergeten. Hij meldde zich bij mij met een burnout. Het werd al snel duidelijk dat het over zijn jeugdtrauma’s moest gaan. Dat is de basis.
In therapie ontdekt Martin dat verwerking geen strijd is, maar een proces. Dat het niet zijn taak is om alles aan te kunnen. Hij hoeft niet met al het onrecht iets te doen. Hij geeft zichzelf nu de rust, die hij vroeger miste.
Langzaam voelt hij weer ademruimte. Kracht zit niet in altijd vechten, maar in durven voelen. En dat is precies wat hij nu doet. Hij is steeds meer het zonnetje, die hij altijd al voor iedereen was.
Herken jij jezelf hierin? Je hoeft het niet alleen te doen.