EMDR bij angst en traumaklachten

EMDR bij angst en traumaklachten

TRAUMATHERAPIE: EMDR EN MEER

8 op de 10 mensen maakt iets traumatisch mee

Meer dan 80% van de mensen maakt op een gegeven moment iets traumatisch mee in zijn of haar leven. Dit kan een enorme impact hebben op jouw welzijn, vooral als de trauma’s onverwerkt blijven. Gelukkig biedt EMDR bij angst en traumaklachten een effectieve manier om deze gebeurtenissen te verwerken. Zonder verwerking kunnen trauma’s jouw kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Herinneringen aan deze momenten komen vaak onverwachts terug, wat kan leiden tot slaapproblemen, piekeren, somberheid of zelfs depressie. Je voelt je vaak onzeker, angstig en alert, en je vermijdt situaties en mensen die je aan het trauma herinneren. Ook kan je merken dat je sneller geïrriteerd raakt en misschien zelfs woede-uitbarstingen hebt. Met EMDR bij angst en traumaklachten kun je deze vicieuze cirkel doorbreken en weer grip krijgen op jouw leven. Want wie wil dit soort klachten nou blijven ervaren?

EMDR bij angst en traumaklachten

Met een traumabehandeling van je klachten af

Een traumabehandeling kan er op verschillende manieren uitzien. Een veelgebruikte methode is EMDR, maar ook imaginaire exposure is effectief. Bij imaginaire exposure vertel je tot in detail over de traumatische herinnering, zo neemt de spanning rondom het trauma af.

Naast de sessies is het belangrijk dat je thuis verder werkt aan wat we tijdens de afspraken hebben besproken.

EMDR bij angst- en traumaklachten

Is een snelle en effectieve behandelmethode. Terwijl je aan de heftige gebeurtenis denkt, beweeg je tegelijkertijd je ogen van links naar rechts. Om dit proces te ondersteunen, gebruik ik een speciale EMDR-balk met een bewegend lichtje. De oogbewegingen die je maakt om het lichtje van links naar rechts te volgen, belasten je werkgeheugen, waardoor de intensiteit van de herinnering geleidelijk afneemt.

Het mooie van EMDR bij angst- en traumaklachten is dat het snel resultaat oplevert. Gemiddeld zijn er per belastende herinnering 1 tot 3 sessies nodig om de gebeurtenis effectief te verwerken. En dat zonder dat cliënten in detail hoeven te praten over de meegemaakte gebeurtenis. Veel mensen ervaren al verbetering na hun eerste afspraak. Ze geven aan direct een vermindering van spanning en emotionele belasting te ervaren wanneer ze terugdenken aan de gebeurtenis. Daarnaast voelen ze opluchting en meer ruimte en rust in hun hoofd. Ze hebben een ander perspectief gekregen op de gebeurtenis.

Casus

traumabehandeling

Martin (48) draagt een uniform op werk. Maar wat draagt hij nog meer?

Opgegroeid in een gezin waar niet over emoties gesproken werd. En er was onrecht. Hij zag het van dichtbij. Voelde het.

En misschien besloot hij daarom wel later: ik zal degene zijn die ingrijpt, die beschermt. Maar wat hij niet wist, is dat je het verleden niet kunt rechtzetten door harder te vechten.

Jarenlang ging hij door. Tot het thuis ook niet lekker meer liep. Tot hij besefte dat hij zichzelf was vergeten. Hij meldde zich bij mij met een burnout. Het werd al snel duidelijk dat het over zijn jeugdtrauma’s moest gaan. Dat is de basis.

In therapie ontdekt Martin dat verwerking geen strijd is, maar een proces. Dat het niet zijn taak is om alles aan te kunnen. Hij hoeft niet met al het onrecht iets te doen. Hij geeft zichzelf nu de rust, die hij vroeger miste.

Langzaam voelt hij weer ademruimte. Kracht zit niet in altijd vechten, maar in durven voelen. En dat is precies wat hij nu doet. Hij is steeds meer het zonnetje, die hij altijd al voor iedereen was.

Herken jij jezelf hierin? Je hoeft het niet alleen te doen.

Zij gingen je voor

EMDR bij angst en traumaklachten

Wetenschappelijk bewezen sinds 1989

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een wetenschappelijke therapeutische methodiek, uitgevonden in 1989. Het doel van EMDR is om jou te ondersteunen in het verwerken van heftige gebeurtenis die je hebt meegemaakt. EMDR is geen hypnose. Je vergeet de herinnering niet, maar door de werkgeheugenbelasting (het volgen van het lichtje op de EMDR-balk), wordt de heftige herinnering als het ware overschreven en zo krijgt het een minder emotionele lading.

EMDR is onderdeel van een behandeling – geen quick fix

Vaak vragen cliënten specifiek naar EMDR. Omdat er vaak meerdere factoren meespelen die bijdragen aan jouw klachten, ben je niet goed geholpen met alleen maar EMDR. De factoren die ook meespelen en eventueel een goede verwerking afremmen kunnen onhandige gedragspatronen zijn zoals je gevoel niet uiten en geen hulp vragen, te veel van jezelf eisen, gevoelens niet willen toelaten, een laag zelfbeeld, stemmingsklachten, paniekklachten. Deze gedragspatronen hebben ook aandacht nodig, en daarom is EMDR altijd een onderdeel van een bredere behandeling. Als je na alleen de EMDR sessies stopt met de behandeling, voel je je vaak slechts tijdelijk goed, maar heb je niet de oorsprong van je klachten aangepakt. Later in je leven ga je daar weer tegen aanlopen.

Bij welke klachten helpt EMDR?

Ook bij een fobie kan EMDR helpen

Een fobie is een intense, irrationele angst voor specifieke objecten, plaatsen of situaties, zoals hoogtes, dieren of sociale situaties. Symptomen kunnen onder andere duizeligheid, kortademigheid, paniek, een verhoogde hartslag en misselijkheid zijn. De meest voorkomende fobieën zijn voor:

Meer informatie

In deze toelichting lees je meer over de werkwijze, de voordelen en nadelen, en hoe je je kunt voorbereiden op EMDR. Klik hier om naar de toelichting te gaan.

Deze pagina stuur ik je ook door zodra je in behandeling gaat starten met EMDR.

Een korte uitleg over hoe mensen met ingrijpende, traumatische gebeurtenissen omgaan:
Op traumatische gebeurtenissen reageren mensen instinctief: vechten, vluchten of bevriezen. Deze reactie is gericht op overleven en wordt razendsnel én op onbewust niveau bepaald door je reptielenbrein. Dit deel van je brein gaat automatisch aan bij angst en is niet gevoelig voor taal. Daarom kan het moeilijk zijn om in therapie uit te leggen wat je voelt en waarom. Je hebt iets beleefd waar je geen woorden aan kan geven, want dat deel van het brein was uitgeschakeld.

Alles wat jou daarna doet denken (een trigger) aan de traumatische gebeurtenis, zoals een herinnering, een beeld, een geluid, een geur, een omgeving, geeft vaak weer diezelfde instinctieve reactie. Ook al weet je dat je nu veilig bent, het voelt niet zo. Je interne alarmbel, gestuurd door je overlevingsmechanisme, blijft té snel geactiveerd. Door het boksen in combinatie met EMDR kun je hiervan loskomen. Door de fysieke uitdaging van het boksen ga je als het ware in tegen die lijfelijke traumareactie van ‘fight, flight or freeze’. Emoties komen zo los en daarmee komt er ook meer ruimte om verdriet of angst te gaan voelen. Eventuele agressie komt er beetje bij beetje uit, die daardoor kan gaan afnemen.

YouTube filmpjes over de relatie tussen trauma en het brein:

Trauma in de hersenen
Trauma en brein


Opgegroeid met veel onveiligheid?

Als je bent opgegroeid in een gezin met spanningen, onveiligheid of veel emotioneel gedoe, kan er sprake zijn van een ander soort trauma. In vaktaal noemen we dit vroegkinderlijk trauma. Een bekendere term is: Kind van Ouders met Psychische Problemen (KOPP-kind).
Deze ervaringen kunnen op latere leeftijd zorgen voor hardnekkige patronen in relaties – met anderen, maar ook met jezelf. In zulke gevallen werk ik vaak met schematherapie. Ik schreef hierover een blog: die kun je hier lezen.

Heb je andere klachten?

Lees dan de pagina Veelvoorkomende psychische klachten, om te zien waarmee ik je nog meer kan helpen.