“Op mijn werk had ik een probleem zo groot gemaakt, dat ik er niet meer met afstand naar kon kijken. Door samen met Marieke gedachtenschema’s in te vullen en een EMDR-sessie te doen, kreeg ik weer rust en ruimte in mijn hoofd.”
Maar toch knaagt het. Je leidt wel die vergadering, maar je zou het graag met méér vertrouwen en minder spanning willen doen. Wanneer ga ik precies praten? Luisteren mensen echt naar mij? Formuleer ik het wel goed?
’s Avonds zit je nog appjes en mails terug te lezen. Heb ik het wel goed verwoord?
Dit heeft alles te maken met de gedachten die je over jezelf hebt. Als je die onzekere gedachten kunt omzetten in positieve en helpende gedachten, kun je met méér vertrouwen je werk doen en vol zelfvertrouwen je volgende meetings leiden!
Wil jij ook weten welke gedachten jou nu tegenhouden om met meer plezier en vertrouwen leiding te geven?
“Op mijn werk had ik een probleem zo groot gemaakt, dat ik er niet meer met afstand naar kon kijken. Door samen met Marieke gedachtenschema’s in te vullen en een EMDR-sessie te doen, kreeg ik weer rust en ruimte in mijn hoofd.”
Karin werkt in het onderwijs. Zij had moeite met bepaalde leerlingen en ouders die pittig de discussie konden aangaan. Zij schrok hiervan.
Zij kreeg door de gesprekken inzicht in de onderliggende patronen. Zij wordt onzeker van mensen die verbaal sterk zijn. Ze is geneigd om zich aan te passen. Door onze gesprekken werd zij zich (weer) bewuster van haar handelen en reageren in/ op situaties.
Ze accepteerde dat zij hier niet de beste in hoeft te zijn. Ze vraagt nu eerder hulp aan collega’s.
liep vast in zijn werk als accountant, en was daar niet meer zijn op zijn plek. “Mijn ervaring met Marieke is zeer positief. Vanaf het eerste gesprek voelde ik me gehoord en begrepen. Zij heeft mij enorm geholpen met praktische tools die ik in het dagelijks leven kan toepassen, en die echt een verschil maken.
Wat me vooral is bijgebleven, is hoe zij mij heeft geholpen om onprettige ervaringen los te laten. Dankzij haar begeleiding voel ik me sterker en positiever. Ik kan haar dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een empathische en deskundige psycholoog.”
is werkzaam in het onderwijs, en vindt het lastig om thuis rustig op de bank te zitten. Zodra zij dat doet merkt ze enorm veel negatieve gedachten op die voor paniek zorgen. Zij realiseert zich dat zij veel doemdenkt en de toekomst negatief invult. Terwijl ze niet kan weten hoe situaties op haar werk zullen aflopen. Hierdoor ziet zij na het weekend er steeds tegenop om weer te gaan werken. Met CGT krijgt ze hier meer grip op en herkent ze het doemdenken eerder, waarna zij afleiding gaat zoeken in de vorm van een wandeling of schilderen. Zij ziet minder op tegen de maandagen, en kan ook rustiger op de bank zitten.
heeft al jarenlang een goede baan bij de overheid. Hij haakt af als hij het gevoel heeft dat hij niet gehoord of gezien wordt. Op het werk heeft hij een leidinggevende functie en spreekt niemand hem er op aan. Vooral in gezinsverband heeft hij er last van. Hij voelt zich dan niet serieus genomen en trekt zich dat erg aan. Dan voelt hij zich gekwetst, maar zijn omgeving merkt alleen dat hij geïrriteerd is, en hij sluit zichzelf af. Samen hebben we gekeken naar hoe deze patronen zijn ontstaan. En hoe hij zichzelf kan pauzeren op een moment dat het weer speelt. Hij merkt hierdoor dat hij minder impulsief reageert, thuis en op werk. En minder handelt naar emoties, waardoor het minder escaleert en iedereen meer rust heeft.
heeft moeite met zich kwetsbaar opstellen. Zij valt soms terug in negatieve gedachten, heeft dan depressieve perioden. Ze vindt het moeilijk om over dingen te praten die haar kunnen kwetsen op werk of met vrienden. Als zich een moeilijke situatie zich voor doet, maakt zij grapjes en ontwijkt bewust mensen en reageert koel. In de therapie wordt zij zich bewuster van haar patronen en waar deze vandaan komen. Dit zorgt er voor dat zij zich minder vaak afsluit, vaker met anderen het gesprek aangaat en beter in haar vel zit.
werkt in een familiebedrijf. Hij piekert veel over hoe hij dingen moet aanpakken. Hij voelt zich niet altijd gehoord en niet serieus genomen. Wanneer hij in de nacht wakker wordt, gaat zijn hoofd meteen aan. Van dit onrustige en onzekere gevoel wil hij graag af. In de sessies bekijken we de piekergedachten die hij heeft. Hij leert er met meer afstand naar te kijken. Hij gaat meer focussen op situaties waar hij wel invloed op heeft. Ook praten we over zijn positieve eigenschappen en krijgt hij handvatten om tegengas te geven, waardoor zijn zelfbeeld minder snel een deuk oploopt. Hij piekert minder, trekt zich dingen minder persoonlijk aan en maakt makkelijker beslissingen.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan je van je onzekerheid afhelpen. CGT gaat er van uit dat klachten in stand gehouden worden door je eigen destructieve gedachten (cognities) en gedrag. Doordat we in therapie jouw gedrag en gedachten onderzoeken, bespreken en veranderen, krijg je meer zelfvertrouwen in je werk.
Je leert objectiever tegen situaties aan te kijken, waarmee jouw perspectief verandert, en ook jouw gevoel en gedrag positiever worden. Cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijke methode sinds de jaren ’60.
Na de uitleg over CGT gaan we op zoek naar de specifieke gedachten en ideeën die jij over jezelf in je werk hebt.
Daarna gaan we deze samen onderzoeken: waar komen ze vandaan, wat is het effect van deze manier van denken? Waar zijn er nuances?
Dit schrijven we uit in gedachteschema’s. En grote kans dat we ook een mooi gedragsexperiment bedenken!
We gaan samen aan de slag. Dus neem een schriftje mee, want ik weet dat veel mensen het fijn vinden om veel op te schrijven. CGT werkt goed als je thuis veel oefent.
Copyright © 2024 | Website gemaakt door Langemaire websolutions