Dossier: Innerlijk kind en triggers

Jouw innerlijk kind veroorzaakt triggers.

Ehh, sorry? Ja, moeilijke zin. Laten we die even ontleden. Wat zijn dat: triggers? Op het moment dat we ergens door getriggerd worden, komen onze innerlijke delen in actie. In schematherapie noemen ze dat: een schemamodus die actief wordt. We worden geraakt of we voelen ons bedreigd.

Denk eens aan de uitspraak: “Zo blij als een kind”. Dan wordt er een positief schema geraakt, en jouw vrije, gelukkige kind wordt wakker en actief. Maar ook andere, minder positieve schema’s kunnen getriggerd (geactiveerd) worden, zoals in situaties met je partner, vrienden of collega’s.

Hoe herken je een trigger?

Wanneer je heftiger op een situatie of persoon reageert, dan in verhouding staat met die situatie of persoon, dan kun je er vanuit gaan dat er iets in jou getriggerd wordt.

Voorbeeld: wanneer je partner niet reageert op iets wat belangrijk is voor jou. Je voelt je bijvoorbeeld niet gehoord of gezien door de reactie van je partner. Voor een ander is het iets kleins, niet noemenswaardig, maar jij blijft een paar dagen boos. Herkenbaar?  

Dan is er vrijwel zeker ‘een schema’ van je geactiveerd. Een schema is hoe je kijkt naar de werkelijkheid; naar jezelf, de ander en de wereld. Een schema bestaat uit herinneringen, emoties, overtuigingen en lichamelijke gewaarwordingen.

Een schema ontstaat door een combinatie van ervaringen in je kindertijd, je temperament en de mate waarin er aan je basisbehoeften is voldaan. Ieder kind heeft basisbehoeften, zoals veiligheid, verbondenheid, zelf de wereld mogen ontdekken, je emoties kunnen uitdrukken en eerlijke regels en grenzen krijgen. Wanneer hieraan voldaan wordt en je positieve ervaringen opdoet, kun je ‘functionele’ schema’s ontwikkelen die je vooruit helpen in je leven.

Wanneer er niet aan je basisbehoeften wordt voldaan en je negatieve ervaringen opdoet, kun je ‘disfunctionele’ schema’s ontwikkelen die je tegenwerken in je leven. Er zijn er totaal 18, onder andere: Verlating, Wantrouwen, Minderwaardigheid, Afhankelijkheid. Daarom komen triggers door emotionele tekorten van je innerlijk kind, die je opgedaan hebt in je vroege levensjaren.

Modi (het meervoud van een modus) zijn tijdelijke gemoedstoestanden afhankelijk van het geactiveerde schema. Je kunt jezelf voor kortere of langere tijd in een bepaalde gemoedstoestand bevinden. En ze wisselen elkaar af. Een schema dat niet functioneert brengt jou in een negatieve modus. Een gemoedstoestand die jou tegenwerkt.

Hiervan zijn er totaal 20 en deze kunnen we onderverdelen in:

    • Kindmodi – onderverdeeld in: kwetsbaar kind, boos kind, impulsief kind, gelukkig kind.
    • Oudermodi – onderverdeeld in: de straffende ouder en veeleisende ouder.
    • Overlevingsstrategieën – zoals gehoorzamen, beschermen, overcompenseren.
    • Gezonde volwassene – deze wil je meer in je leven!

  •  

Triggers zijn de erfenis, doordat je vroeger moest overleven

Triggers… In je verleden had je ze hard nodig. Bijvoorbeeld doordat je ouders altijd ruzie maakten. Of werd jij mishandeld vroeger. Dus ze zitten goed ingebakken in je systeem.

Het zijn overlevingsmanieren geworden. Die je in je volwassen leven vaak minder nodig hebt. Ze kunnen teen je werken. Zo kun je moeite hebben om diepgaande relaties aan te gaan, jezelf kwetsbaar op te stellen, of je snel aangevallen te voelen.

Maar nogmaals, gelukkig waren ze er vroeger. Waar hebben ze je allemaal voor én bij beschermd? Weet jij het van jezelf?

Als het goed is heb je de triggers tegenwoordig minder nodig, en  gaat deze interne alarmbel nog steeds onnodig vaak af. Voordat je het weet reageer je als vroeger: misschien gaat jouw muur wel omhoog, je reageert onnodig kattig of je sluit jezelf af en je plaatst jezelf in jouw bubbel, jouw safe room.

Omgaan met triggers in 7 stappen 

1. Wees stil en probeer het gevoel echt helemaal te voelen en niet opnieuw weg te stoppen.
2. Erken je gevoel: zeg bijvoorbeeld ‘Oei, dit vind ik lastig’, of: ‘Dit raakt mij’. Dat kun je hardop of in stilte doen. Stel je innerlijk kind gerust dat het nu oké en veilig is.
3. Blijf diep doorademen om jezelf goed in verbinding met je lijf en het nu te houden.
4. Neem de tijd om uit te zoeken wat er precies in je geraakt werd. Welke associatie heb je gekregen, of aan wie moet je denken?
5. Wil je er iets over delen? In een partnerrelatie kan het helend en verbindend werken om de ander te vertellen hoe en waarin je getriggerd werd, je baas zit daar minder op te wachten.
6. Probeer te bewegen. Schud het van je af, doe een gek dansje, zodat je het gevoel een beetje ‘van je afschudt’.
7. En ga weer verder met waar je mee bezig was. Wees niet te streng voor jezelf. Het is oefenen, oefenen, oefenen.

Verder lezen? Lees hier de blog Kind van Ouders zijn met Psychische Problemen (KOPP), en de gevolgen in je volwassenheid.

Disclaimer. Is dit herkenbaar?

Herken jij iets van de hierboven genoemde patronen of klachten? Het lezen van deze blog is niet hetzelfde als in therapie gaan. Triggers blijven komen, je hele leven lang, mits je er aan werkt. Laat het me weten als je in gesprek wilt.

Recente berichten

Anxiety ringen bij stress & een kortingscode!

Sociale angst

Paniek

Dossier: zelfbeeld