EMDR bij angst en traumaklachten

EMDR bij angst en traumaklachten

EMDR GROEPSBEHANDELING

8 op de 10 mensen maakt iets traumatisch mee

Heb je lichte tot matige spanningsklachten na één of een aantal nare gebeurtenissen in je leven? Misschien heb je wel iets heftigs met je familie, partner of collega’s meegemaakt.

Ik bied EMDR in groepsverband aan. Groep EMDR is traumatherapie, waarbij je terugdenkt aan een heftige gebeurtenis die je meegemaakt hebt, en dat doe je tegelijk met anderen die ook iets heftigs meegemaakt hebben. 

EMDR bij angst en traumaklachten

Met EMDR groepsbehandeling van je klachten af

Deze methode is een variant van de traditionele EMDR. Bij de zogenoemde EMDR G-TEP werk je in kleine groepen aan je eigen traumatische ervaringen. In de groep deel je je trauma’s niet met anderen. Je verwerkt op jouw eigen manier nare herinneringen aan een moeilijke periode of gebeurtenis in je leven. De groepsdeelnemers hebben misschien allemaal dezelfde ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, zoals een brand in huis. Of ze kunnen werken aan verschillende trauma’s.

Voor lichte tot matige traumaklachten, ontstaan na bijvoorbeeld een ongeluk, een brand of verlies van een dierbare

Net als bij de traditionele EMDR gebruiken we hier bilaterale stimulatie. Terwijl je aan de heftige gebeurtenis denkt, beweeg je tegelijkertijd je ogen van links naar rechts. Om dit proces te ondersteunen, tap je met je vingers op tafel. Deze oogbewegingen belasten je werkgeheugen, waardoor de intensiteit van de herinnering geleidelijk afneemt.

Het mooie van EMDR is dat het snel resultaat oplevert. Groep EMDR is kortdurend, met 4-6 sessies.  

Zij gingen je voor

EMDR bij angst en traumaklachten

Groep EMDR (G-TEP EMDR) is ontwikkelt in 2013

En dat was in Nederland! Deze methode wordt vooral ingezet bij mensen die na ingrijpende gebeurtenissen (zoals een ongeluk, verlies of andere stressvolle ervaringen) snel en effectief geholpen willen worden, maar die geen langdurige behandeling nodig hebben. 

In de groep, maar je eigen proces  

Bij Groep EMDR zit je wel in een groep, maar je praat niet met elkaar. Je hoeft nergens over te praten, ook niet over wat je meegemaakt hebt. Je maakt je eigen proces en verwerking door. Het kan op zich al steunend zijn en voelen, om dit met elkaar door te maken. Als je er wel behoefte aan hebt, kun je na de EMDR napraten met je groepsgenoten. 

Wetenschappelijk bewijs  

Er is beginnend wetenschappelijk bewijs dat de G-TEP EMDR methode effectief kan zijn voor het behandelen van trauma’s in groepsverband. De traumagerelateerde symptomen zoals angst, stress, flashbacks en andere post-traumatische klachten klachten nemen af. De effectiviteit van de methode wordt vaak ook toegeschreven aan de ondersteunende en veilige omgeving die de groep biedt. In sommige onderzoeken wordt aangegeven dat de groepsinstelling kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid en verbondenheid, wat belangrijk is voor de verwerking van trauma’s. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de langetermijneffecten van Groep EMDR.

Bij welke klachten helpt Groep EMDR?

Na welke gebeurtenis kun je denken aan Groep EMDR?

Als je last hebt van een fobie, kun je angstsymptomen zoals duizeligheid, kortademigheid, paniekgevoelens, verhoogde hartslag en misselijkheid ervaren.

EMDR geeft snel meer rust in je hoofd

Het fijne aan werken met EMDR blijft dat het vaak snel resultaat geeft. En dat zonder dat je in detail hoeft te praten over de meegemaakte gebeurtenis. Veel mensen ervaren al verbetering na hun eerste afspraak. Ze geven aan direct een vermindering van spanning en emotionele belasting te ervaren wanneer ze terugdenken aan de gebeurtenis. Daarnaast voelen ze opluchting en meer ruimte en rust in hun hoofd. Ze hebben een ander perspectief gekregen op de gebeurtenis.

Voordelen, nadelen en meer info